Зад кулисите на Stenik

В последният епизод, за сезон втори, на поредицата “Зад кулисите на онлайн бизнеса” Ви срещаме с нашите партньори от Stenik. Компанията е създадена през 2004-а година с основна дейност изработка на уебсайтове, като към момента 80% от бизнеса на Stenik е съсредоточен в eCommerce. 

Първи събеседник на Никола Илчев във видеото е Димитър Димитров, който е част от компанията от 2006-а година. Той набляга на това, че компанията предлага цялостно техническо обезпечение на онлайн търговците и им помага в избора на правилни софтуери, интеграции с външни системи, хостинг и естествено разработка и цялостна поддръжка на платформата.

Димитър споделя още, че софтуерите, които използва компанията се класифицират в три направления:

  • в ядрото са технологичните платформи на Magento и Adobe Commerce
  • второ направление са т.нар. third-partry софтуери** – това са софтуери, от които всеки развиващ се онлайн търговец има нужда, като например търсачки с изкуствен интелект, софтуери за анализ, имейл маркетинг софтуер и други;
  • третото направление са всички софтуери за тестване, които обезпечават правилното функциониране на системите, които създават Stenik.

Втори събеседник на Никола е Стефан Чорбанов, който посочва, че каузата на Stenik е да прави лесни, качествени и интуитивни онлайн магазини за крайния потребител. В същото време тези онлайн магазини трябва да бъдат съобразени с понякога свръх сложните изисквания на възложителите – онлайн търговците. Казва, че най-важното е да съумеят да намерят баланса между това, какво искат потребителите и това, какво искат възложителите.
Той описва в подробности как функционира компанията и кой се грижи за отделни звена. Разказва за собствената си работи с екипите и как следи за правилното развитие на минали и текущи проекти. Споделя още, че повечето хора работят в Stenik от години, а мотивацията им освен социалните придобивки, възможността за работа от вкъщи е и самата култура, която са изградили вътре в компанията.

Стефан ни превежда и през процеса, през който преминава един нов проект, от входиране на запитването до подписване на договор и пускане на проекта за крайния потребител.

Събеседник на Никола, в този епизод е Николай Димитров, който е технически директор в Stenik. Той споделя, че едно от най-важните неща за човек е да иска да се развива и да надгражда нещото, което е направил. Гордее се с това, че неговия екип от хора успяват да надграждат знанията си, чрез обучения и следене на трендовете.

По време на разговора обръща внимание на стажантската програма на Stenik, която е много добра за хора с познания и желание, но с минимален или никакъв опит в програмирането. Лично той предпочита да работи с хора, които умеят да разсъждават и имат желание да се развиват, като казва, че такива хора ще могат да научат всичко. Николай представя и обучителния процес, през който преминава всеки новопостъпил в неговия екип.

Епизодични събеседници на Никола са още Веселин Трифонов, който е разработчик и е част от екипа на компанията повече от 10 години, Алберт Цветков, който отговаря за правилното развитие на проектите и Мартин Грозданов, който е част от техническия екип.

В епизода ще видите още Мая Бобева – Атанасова, управител на издателство Cleverbook и Георги Димитров, eCommerce мениджър в парфюмерии Douglas & Beauty Zone. Те споделят за безпроблемното, дългогодишно партньорство между техните две компании и Stenik и причините, поради които са се доверили точно на тях за изпълнението на отговорните си онлайн проекти.


Освен този епизод с участието на Stenik, в поредицата може да видите различни практики на други компании, които ще споделят полезна информация за електронната търговия.
Можете да ги намерите в YouTube канала на eCommerce Academy тук.

За повече информация относно други поредици и ценно съдържание за електронна търговия, последвайте eCommerce Academy в следните канали:

Facebook: https://www.facebook.com/ecommerceacademybg
YouTube: https://www.youtube.com/c/eCommerceAcademy
Instagram: https://www.instagram.com/ecommercebg/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ecommerceacademybg/
Clubhouse: https://www.clubhouse.com/join/e-commerce-talks/
Apple Podcasts: https://apple.co/3k45vxz
Spotify: https://spoti.fi/3k5fQsY