Зад кулисите на Settle

В този епизод от поредицата “Зад кулисите на онлайн бизнеса” Ви запознаваме със Settle Bulgaria
Settle е платформа за мобилни разплащания, която позволява бързо и сигурно разплащане между потребители и търговци.
Никола Илчев ни среща с директора на Settle за България – Детелина Момчева, която казва, че процеса по регистрация в приложението не отнема повече от две, три минути. Тоест, ако един онлайн търговец се регистрира, може веднага да започне да приема плащания, без тромави процедури и без предоставянето на куп документи. Единствено е нужно той да настрои бизнес акаунта си, което става в няколко стъпки:

 • въвеждане на ЕИК на компанията;
 • въвеждане на юридическо име;
 • да отбележи структура на собствеността;
 • въвеждане на име на магазина;
 • да качи лого в системата (ако компанията има);
 • да отбележи сфера на бизнеса;
 • да отбележи местоположение, в случай, че компанията има физическа локация.

Детелина споделя, че това което прави Settle е да предостави лесна връзка между търговец и клиент, като по този начин потребителя плаща на търговеца за няколко секунди, без излишни процедури и без въвеждане на сензитивна информация за банкова карта. А в случай на връщане на стока, търговецът може по абсолютно същия бърз начин да възстанови средствата на своя клиент. С цел защита, компанията не споделя с търговците информация за банкови карти, т.е. когато потребител направи трансакция, информацията за тази трансакция се подава към Settle и Settle прави трансакцията към търговеца. Така за него остава скрито как съответния потребител е платил – дали с банкова карта или чрез Settle сметка.

В бизнес портала на компанията търговците имат възможност да създават QR кодове ( за десктоп версия) и динамични линкове ( за мобилна версия ).

По този начин могат да се направят специални оферти, комбо промоция плащаш 1 получаваш 2, специални предложения и други. QR кодовете са лесни за интеграция и могат да се използват във всеки един канал за продажба. Тя казва още, че трансакциите към търговците се отразяват веднага, а сумите които се събират от успешните трансакции се превеждат безплатно в края на работния ден. В случай на върната или отказана пратка, търговеца възстановява средствата на потребителя само с два клика, като те веднага се отразяват в Settle сметката.

В епизода Никола и Детелина показват стъпките, през които трябва да премине потребител, за да използва приложението на Settle: 

 • сваляне на приложението от App store или Google play;
 • инсталиране на приложението;
 • въвеждане на телефонен номер;
 • създаване на ПИН код;
 • въвеждане на данни от банкова или кредитна карта;

След регистрацията, в опция меню могат да се видят всички бизнеси, които приемат плащания чрез Settle и всички контакти на дадения потребител, които разполагат със Settle сметка. Детелина уточнява, че към момента могат да се регистрират три банкови карти, а в скоро време ще има опция и за кредитна линия.

Следва срещата на Никола с Кристиян Димитров – мениджър продажби и интеграции, който разкрива как онлайн търговците могат да се интегрират и да заработят със Settle. Първият и най-лесен вариант, който дори не включва интеграция е self-service решения на методи, чрез които търговец да получи дадено плащане, като те са няколко варианта:

 • като позволите вашия магазин/бизнес да бъде видим за всички ползващи приложението;
 • приемане на плащане, чрез сканиране на QR код, където клиента задава сума за плащане;
 • приемане на плащане, чрез сканиране на QR код, който е с фиксирана сума.

Вторият вариант за интеграция, който е за по-развити онлайн магазини е чрез plug-in* или SDK**, третият вариант е интеграция чрез API***, а последния са SaaS платформите, с които компанията вече има интеграция.

Христо Коевски, мениджър бизнес развитие разкрива с кои SaaS платформи Settle има интеграция – GombaShop, Cloudcart и Valival.
Той обръща внимание на другите партньорства, които разработват и по-специално на affiliate**** програмата, която позволява на техните партньори, на база на revenue share***** модел да монетизират клиентска база или крайни потребители, което им носи пасивен доход.


Освен този епизод с участието на Settle, в поредицата може да видите различни практики на други компании, които ще споделят полезна информация за електронната търговия.
Можете да ги намерите в YouTube канала на eCommerce Academy тук.

За повече информация относно други поредици и ценно съдържание за електронна търговия, последвайте eCommerce Academy в следните канали:

Facebook: https://www.facebook.com/ecommerceacademybg
YouTube: https://www.youtube.com/c/eCommerceAcademy
Instagram: https://www.instagram.com/ecommercebg/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ecommerceacademybg/
Clubhouse: https://www.clubhouse.com/join/e-commerce-talks/
Apple Podcasts: https://apple.co/3k45vxz
Spotify: https://spoti.fi/3k5fQsY


Plug-in* – наричан още добавка или разширение, компютърен софтуер, който добавя нови функции към хост програма, без да променя самата хост програма;

SDK** – колекция от инструменти за разработка на софтуер в един инсталируем пакет. Те улесняват създаването на приложения;

API*** – връзка между компютри или между компютърни програми. Вид софтуерен интерфейс, предлагащ услуга на други части от софтуера;

Аffiliate програма**** – програма, която включва уеб рекламодател и наети уеб администратори. Когато онлайн посетител, щракне върху партньорската връзка, посетителят се пренасочва към уебсайта на рекламодателя, и ако клиент извърши покупка, на партньора се заплаща комисионна;

Revenue share***** – това е модел за споделяне на приходи. Споделянето на приходите е разпределението на общата сума на приходите, генерирани от продажба на стока или услуга, между заинтересованите страни.